vrijdag 16 augustus 2013

Tips: To a new school.


Bijna is het weer zover: dan kun je weer een nieuwe tas uitzoeken -eentje waarin het meeste van je al je stuff past-, je boeken weer moet bestellen en misschien zelfs kaften en je je weer bezig mag houden met roosters, projecten, testweken, cijfers, vreemde leraren, tijdsdruk en lesstof die je in je hoofd moet stampen. Juist ja: de scholen beginnen weer. Meestal is het nog wel te overleven wanneer je je vrienden en vriendinnen om je heen hebt, zodat je de dag wel doorkomt. Maar wat nu, als je ergens opnieuw gaat beginnen? Wanneer je gewisseld van school bent, je naar de brugklas gaat, je je hebt aangemeld voor het eerste jaar van de universiteit of hbo? Hier zijn wat tips.


1. Vooral wanneer je voor het eerste keer je nieuwe school betreedt voor het eerste jaar van je opleiding, willen de zenuwen nog wel eens door je maag spoken. Belangrijkste tip? Maak je niet druk! Maak geen hele vragenlijstjes in je hoofd en probeer niet verwoed naar antwoorden daarop te zoeken. Als je rondkijkt, zie je allemaal jongeren die diezelfde stap als jou zetten en allemaal opnieuw beginnen. Iedereen om je heen weet ook nog niet hoe het allemaal precies zit met tentamens, college-uren of hoe je het snelst naar de kantine geraakt. Als je dat in je achterhoofd houdt, voel je je misschien al een stuk rustiger: zij zijn ook nieuw en ervaren hetzelfde gevoel dat jij hebt. (Heb je ook meteen een gespreksonderwerp!)

2. Hoewel ik wel mooi kan zeggen, dat je je niet druk hoeft te maken over (bij)zaken, wilt dat niet zeggen dat je het wel behoorlijk spannend kan vinden. Draag daarom op een spannende dag als zo-een een outfit waarin je je prettig voelt, waarin je jezelf voelt. Loop niet op hoge hakken, draag geen rode lipstick of wikkel jezelf niet in een strakke kokerrok als dat niet jouw ding is: zo zal je je out of your comfort zone voelen en die extra spanningen zijn juist dingen die je het liefst wilt vermijden als je toch al een nieuwe situatie ingaat.

3. Think positive! Wanneer je jezelf al bekogeld ziet worden met Fristi-pakjes, de studie al beschouwt als iets dat waarschijnlijk toch niets wordt en je enorm ertegen op ziet om nieuwe vrienden maken; dan zal het waarschijnlijk ook geen succes worden. Echter wanneer je je open stelt voor nieuwe ervaringen, mensen en situaties, stel je jezelf al veel positiever op. Het gewoon op je laten af komen voelt niet alleen voor jouzelf een stuk fijner maar anderen zullen die instelling opmerken. Zeg nou zelf; je gaat zelf toch ook liever om met iemand die de wereld met een lach bekijkt dan iemand die elke wolk aan de lucht als een dieptepunt van de dag ziet?

4. Creëer je eigen kansen. Dit is al jarenlang mijn levensmotto en heb ik ook al meerdere keren deze vakantie uitgesproken. Mensen zeggen vaak dat je de kansen die op je pad liggen moet grijpen, maar soms wilt dat gewoon niet zo lukken, kun je ze niet zien of zijn ze er niet. Zoek daarom naar de dingen die jíj belangrijk of leuk vindt en stel voor jezelf op welke doelen jij wilt bereiken. Je doel kan van alles zijn. Een acht voor een essay scoren, het jaar halen of je diploma binnenslepen: het maakt niets uit welke doelen je opstelt en hoeveel tijd tussen het opstellen en het bereiken zit. Gedaan? Bedenk dan nu op welk manieren je die doelen kunt bereiken. Zie je bijvoorbeeld een carrière als schrijfster wel zitten? Blijf dan niet jaren achter je computer wachten totdat een uitgever je belt, maar zorg ervoor dat je elke schrijfwedstrijd aangrijpt om je skills te verbeteren en eventueel meer naamsbekendheid op te doen. Heb je als doel om nieuwe vrienden te maken? Spreek dan bijvoorbeeld tijdens introdagen eens je buurman aan en vraag hem hoe hij de activiteit of nieuwe school vindt. Het is misschien een drempel die je even over moet, maar je zult je opgeluchter voelen wanneer je uiteindelijk die stap gezet hebt. En het fijne? De volgende stap is dan veel minder eng.

5. Mijn laatste tip? Praat over je angsten! Nu klinkt dat natuurlijk heel gek, omdat ik je juist zelfvertrouwen probeer te geven, maar het is helemaal niet gek dat je het niet fijn vindt om in een nieuwe onbekende omgeving te stappen. Wanneer je er echt heel erg diep tegenop ziet, is het fijnste om er dan met iemand over te praten. Iemand die luistert, je begrijpt en je ook raad kan geven. Dat kan iedereen zijn: van je ouders tot een goede vriend(in), van een zus tot een neef die zijn ervaringen met je wilt delen. Onthoud dat je je angsten niet alleen hoeft te dragen en dat je zult zien dat wanneer je ze uitgesproken hebt, ze al veel minder groot lijken.

Probeer te genieten van je nieuwe schooljaar!

4 opmerkingen: